Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

UNESCO nedēļa 2016

UNESCO-nedelas_logo_2016Latvija ir UNESCO dalībvalsts kopš 1991. gada 14. oktobra, kad notika oficiālā mūsu valsts uzņemšanas ceremonija UNESCO galvenajā mītnē Parīzē. Ar šo svinīgo brīdi Latvija tika uzņemta lielajā pasaules valstu saimē, kas apvienojušās pēc Otrā pasaules kara, lai pasaulē veicinātu miera kultūru, rosinātu sadarbību un dialogu starp cilvēkiem un dažādām kultūrām, dotu ieguldījumu nabadzības mazināšanā un veicinātu ilgtspējīgu attīstību ar izglītības, zinātnes, kultūras un komunikāciju palīdzību.

Šogad UNESCO nedēļa Latvijā norisinās no 10. līdz 16. oktobrim, kuras pamata tēma ir Latvijas cildināšana pasaulē. UNESCO nedēļas mērķi ir aktualizēt organizācijas lomu un ieguldījumu sabiedrībā, izcelt vērtības un veicināt to izkopšanu ikdienā, informēt par UNESCO darbību Latvijā un pasaulē, skaidrot UNESCO ieguldījumu nacionālo jautājumu attīstībā, kā arī sniegt informāciju par jau paveikto Latvijas 25 dalības gados UNESCO.

UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts ir izveidots ar mērķi izcelt, apzināt un popularizēt Latvijas kultūras un dabas mantojumu. UNESCO uzsver, ka zināšanas atspoguļo ne tikai informācijas apjoms, ko pārvaldām, bet arī sabiedrības sociālās, kultūras, ekonomikas, politiskās prasmes izmantot informāciju un zināšanas turpmākai attīstībai.

Latvijas UNESCO dārgumi:
*Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunceltne – mūsdienīgs pasaules līmeņa zināšanu, izglītības un kultūras centrs
*Baltijas valstu Dziesmu un deju svētku tradīcija
*Krišjāņa Barona Dainu skapis
*Rīgas vēsturiskais centrs
*Baltijas ceļš
*Suitu kultūrtelpa
*Strūves ģeodēziskais loks
*Daugavas loki u.c.

 

Skolas Preses ministrija