Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

1.decembris-starptautiskā AIDS diena

LSKJ jaunieši, Pļaviņu novada ģimnāzija Preses ministre Zane Kažus

1.decembris – starptautiskā AIDS diena. Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatnes (LSKJ) Pļaviņu nodaļas jaunieši šajā dienā skolā vadīja informatīvu pasākumu par HIV/AIDS. Šajā pasākumā skolēni tika iepazīstināti ar AIDS vēsturi, slimības simptomiem un mirstības statistiku. Tika pastāstīts par veidiem, kādos ir iespējams saslimt ar HIV/AIDS un veidiem, kuri ir droši un saslimšanas risks nepastāv.

Īsumā par HIV/AIDS.

AIDS ir inficēšanās ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV). Tā ir pēdējā – dzīvību apdraudošā pakāpe, kurai joprojām nav atrastas zāles. Latvijā ik dienu inficējas 7 cilvēki un katru mēnesi vismaz viens cilvēks mirst no AIDS.

AIDS dzimtene ir Sahāra, bet visvairāk slimnieku ir Indijā. No AIDS mirušas daudzas slavenības. Populārākā no tām – grupas „Queen” līderis Fredijs Merkūrijs. Ar HIV/AIDS var inficēties seksuālo kontaktu laikā un lietojot narkotikas, proti, vienu šļirci ar kādu, kuram jau ir HIV.

LSKJ Pļaviņu nodaļas vadītājas Ievas Krastiņas viedoklis:
„Pļaviņu novada ģimnāzijā 1.decembrī tika atzīmēta AIDS diena. Mēs – LSKJ Pļaviņu nodaļas jaunieši bijām sarīkojuši 10. – 12.klasēm informatīvu pasākumu, par to, kas tad īsti ir AIDS/HIV un STI. Stāstījām par veidiem kā var, un kā nevar saslimt ar šīm slimībām, rādījām īsfilmas, dalījām bukletus u.t.t. Teikšu godīgi, no jauniešu puses bija ļoti maza atsaucība, nevēlējās atbildēt uz jautājumiem, nebija nekādu komentāru, īsti nebija intereses. Tad man ir jautājums visiem jauniešiem: Kas jums īsti interesē? Padomājiet pie sevis kārtīgi par šo jautājumu, jo mēs – LSKJ biedri vēlamies jūs informēt par svarīgām tēmām, kas skar mūs visus. Ceru, ka pēc šī informatīvā pasākuma jaunieši saprata, kas ir AIDS/HIV un STI. Lielu paldies vēlos teikt saviem biedriem, jo jūs esat malači!”