Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

1. vieta simulācijas-stratēģijas spēlē!

Valsts policija Eiropas Komisijas atbalstītā projektā „Jaunieši pret narkotikām” ietvaros 2010./11. mācību gadā visos Latvijas reģionos vidusskolēniem rīko simulācijas – stratēģijas spēles, kurās galvenais uzdevums ir risināt kādu realitātei pietuvinātu situāciju par narkotiku apkarošanas tēmu.

Zemgale reģiona spēle notika no 7. līdz 9. aprīlim viesu namā „Juku Dzirnavas” Saldus novadā, un tajā konkursa kārtībā tika uzaicināta piedalīties arī mūsu ģimnāzijas vidusskolēnu komanda – Linda Gregersone, Ieva Krastiņa, Jānis Škapars, Alise Jermakova un Mārtiņš Zemturis ar pavadošo skolotāju Olitu Onckuli. Pļaviņieši simulācijas spēlē pārstāvēja slimnīcas institūciju un ieguva godpilno 1. vietu!

Šajā projektā visus ceļa, naktsmītnes un ēdināšanas izdevumus sedza organizatori. Spēlē kopā piedalījās 7 Zemgales skolas, kas pārstāvēja katra savu institūciju – policija, robežsardze, skola, pašvaldība, slimnīca, žurnālisti un NVO. 2 komandas saņēma diplomus un iespēju savu skolu pārstāvēt simulācijas finālspēlē 2011. gada oktobrī (Pļaviņas, Misa), bet pārējie spēles dalībnieki saņēma sertifikātus par piedalīšanos spēlē.

Pirms spēles sākuma katrai komadai kopā ar savu ekspertu bija jāaizpilda mērķu un uzdevumu lapa, kurā jāatspoguļo veids kā tiks simulēta narkotiku apkarošanas un novēršanas situācija. Pļaviņu komandas eksperts bija atsaucīgā ārste, psiholoģe Venita Dāve. Tad komandas saņēma scenāriju – īsu notikumu izklāstu par to, kas ir noticis pirms visas institūcijas apvienojušās kopīgai cīņai pret narkotikām. Spēle ilga 5 „spēles dienas”, katra diena – 60 minūtes gara un tai sekoja ziņu dienesta raidījums. Komandu uzdevums bija „spēles dienu” laikā veikt atklātos un slepenos gājenus, kuri varēja būt savstarpēja vienošanas, darbība vai paziņojums. Pēc katras „spēles dienas” institūciju eksperti sanāca kopā, lai izlemtu vai komadu gājieni bijuši pareizi un korekti. Spēles beigās tika rīkots „Dombura šovs”, kur katrai komandai bija jāattaisno savas rīcības un darbības spēles gaitā un jāizskaidro, kā ir piepildīts uzstādītais mērķis.

Simulācijas spēļu programmā ietilpa arī aktivitātes komandu saliedēšanai savā starpā – Teambildings, skolu sagatavoto priekšnesumu demonstrēšana un vakara atpūtas pasākums ar Dj.

Lai mūsu skolas komandai veicas tik pat labi arī simulācijas finālspēlē nākošajā mācību gadā – oktobra mēnesī !

Linda Gregersone

Šeit ir apskatāma fotogalerija rīkotāju mājas lapā.