Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

12. klases mācību ekskursija

Šī gada 26. septembrī mēs, pieci 12. klases skolēni, klases audzinātājas pavadībā, devāmies mācību ekskursijā uz Lietuvas galvaspilsētu Viļņu. Lietuvā pavadījām 3 dienas. Šī bija videi maksimāli draudzīga ekskursija, jo turp devāmies ar vilcienu Rīga – Viļņa, bet atpakaļ – ar autobusu Prāga – Tallina, kājām mērojām apmēram 20 km. Lai ceļotu ar sabiedrisko transportu, iepriekš visu vajadzēja rūpīgi izplānot, un tas prasīja ne mazums piepūles. Šo pienākumu uzņēmās veikt puiši – Rainers, Reinis un Artjoms. Esam gandarīti, ka sasniegt un apskatīt visus ieplānotos galamērķus izdevās bez aizķeršanās. Secinājums viens – puišu plānošanas prasmes ir izcilas!

Pirmajā vakarā, ierodoties Viļņā, iekārtojāmies apartamentos un izstaigājām tuvāko apkārtni. Tā kā dzīvojām pašā vecpilsētas sirdī, kas skaitās viena no Eiropas lielākajām un labāk saglabātajām viduslaiku vecpilsētām, izbaudījām tās naksnīgo šarmu. Vecpilsēta naktī un dienā šķita kā divas dažādas pasaules. Naktī tā virmoja spilgtās krāsās un ļāva sajust tās sirdspukstus, dienā pārsteidza ar arhitektūras brīnumiem un ļāva gūt kultūras baudījumu.

Otrajā dienā apskatījām vecpilsētas ievērojamākos objektus, tūristu iecienītākās vietas. Pirmo apmeklējām Trīs krustu kalnu, lai apskatītu Trīs krustu pieminekli. Lai līdz tam nokļūtu, augstajā kalnā pa stāvajām kāpnēm mērojām garu ceļu. Kalna virsotnē kādreiz atradusies pils, kuru 1390. gadā krustneši nodedzinājuši. Leģenda vēsta, ka par piemiņu franciskāņiem, uz kalna uzbūvēti trīs koka krusti. Savukārt 1916. gadā uz kalna uzbūvēti trīs masīvi krusti no betona, ko piecdesmitajos gados padomju vara iznīcināja. Krusti, kas gozējas kalnā virsotnē šodien, ir atjaunoti 1989. gadā, simbolizējot tautas centienus atgūt brīvību. Baltos krustus, it sevišķi naktī, kad tie ir izgaismoti, var pamanīt gandrīz no jebkuras vietas Viļņas centrā. Mēs tos pamanījām jau pirmajā vakarā, dodoties uz naktsmītni. Kalnā izbaudījām vēja ātrumu un lielisku panorāmas skatu uz pilsētu.

Kā nākamo apskates objektu izvēlējāmies 20 metrus augsto Ģedimina torni, kurš atrodas 50 metru augstajā Ģedimina kalnā. Ģedimins bija Lietuvas dižkunigaitis, Ģedimina dinastijas aizsācējs, viens no izcilākajiem valdniekiem Lietuvas vēsturē un tieši viņa valdīšanas laikā 1323. gadā Viļņa kļuva par Lietuvas galvaspilsētu. Torņa virsotnē plīvo dzelteni zaļi sarkanais Lietuvas karogs, un no tās paveras brīnišķīgs skats uz Viļņas vecpilsētu un tās centru.

Tālāk devāmies uz Lietuvas Nacionālo muzeju. Gides pavadībā, apguvām ātro kursu Lietuvas vēsturē un kultūrā, apskatījām oriģinālus artefaktus, kā arī atklājām Lietuvas vēstures slāņus no valsts uzplaukuma 13. gadsimtā līdz tās sabrukumam 1795. gadā.

Nedaudz noguruši no ilgās staigāšanas un uzņemtā lielā informācijas daudzuma, nonācām Baltajā Viļņas katedrālē jeb Sv. Staņislava un Sv. Vladislava bazilikā. Tā ir visnozīmīgākā svētvieta visas Lietuvas katoļiem. Tajā vai pie tās notiek visi lielākie kristīgie, tautas un valsts svētki. Katedrāles kapenēs apglabātas ievērojamas Lietuvas Dižkunigaitijas personas – augstmaņi, bīskapi un kunigaiši, bet zem Sv. Kazimira kapelas esošajā Karaliskajā mauzolejā atdusas Lietuvas Dižkunigaitis un Polijas karalis Aleksandrs. Viņš ir vienīgais Polijas un Lietuvas valdnieks, kas apbedīts Viļņā. Šeit laiks apstājās – no neaprakstāmā skaistuma, svecīšu smaržas, klusuma un miera… .

Pozitīvi uzlādējušies, ar sabiedrisko transportu uzņēmām kursu uz Trakai, lai uz salas apskatītu skaisto Trakai pili. Tā uzskatāma par viduslaiku aizsardzības šedevru, vienīgo ūdens pili Austrumeiropā. Visi Lietuvas dižkunigaitijas kunigaiši dzīvojuši Traķu salas pilī.

Izstaigājām seno pili, apskatījām tās interjeru un daudzos interesantos eksponātus, iepazināmies ar Trakai pilsētas, tās piļu un unikālo Traķu zemes vēsturi. Izstaigājot visas 16 ekspozīciju zāles, apskatījām bagātīgu lietišķās mākslas kolekciju – pīpes, pulksteņus, mēbeles, izstrādājumus no porcelāna, stikla un kaula, monētas, medaļas, senās kartes, medību trofejas, rotaslietas, sadzīves priekšmetus, bruņas un ieročus, kā arī vērtīgus mākslas darbus.

Dodoties atpakaļ uz Viļņu jau krēsloja. Diena bija tik piesātināta, ka likās, ka atbraucot uz apartamentiem, visi dosimies čučēt, taču emociju pārpildīti, gandrīz visu nakti dalījāmies iespaidos par redzēto un baudījām kopābūšanu.

Noslēdzošajā 3. dienā, dodoties uz autoostu, vēl paspējām nedaudz pastaigāt pa vecpilsētu un apskatīt pareizticīgo baznīcu. Patīkami noguruši, iespaidiem un emocijām bagāti, saliedēti devāmies mājās.

Esam ļoti pateicīgi visai skolas vadības komandai par to, ka uzticējās un piekrita mūsu avantūrai, kā arī par finansiālo atbalstu ceļa izdevumu segšanai. Sirsnīgs paldies!

Anastasija, Kate, Artjoms, Rainers, Reinis un skolotāja Ingrīda