Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

50 gadu draudzība


5. septembris skolā ritēja savu gaitu, mācību process lēnām ievirzās plānotajās sliedēs, skolēni sāk zināšanu un prasmju iegūšanas un nostiprināšanas ceļu, skolas bibliotēkā skolēni steidz saņemt mācību grāmatas.

Tomēr šis 5. septembra rīts bija īpašs ar to, ka skolā ieradās viešņa no tālās Kazahstānas. Vizītes iemeslam sākums ir tālajā 1971. gadā, kad Pļaviņu vidusskolas mūzikas skolotāja Staņislava Kalniņa iepazinās ar skolotāju Annu Sošņikovu no Kazahstānas (toreiz Kazahijas) pilsētas Sarkandas un nolēma, ka varētu uzsākt Pļaviņu un Sarkandas vidusskolas draudzību.

Tā 1972. gada ziemā Pļaviņās viesojās pirmā kazahu skolēnu delegācija, kurai 1974. gadā sekoja Pļaviņu vidusskolas delegācijas vizītes brauciens uz vairāk kā 5000 km tālo Sarkandu. Tā ik pēc diviem gadiem notika neaizmirstamas skolu delegāciju tikšanās gan Latvijā, gan Kazahstānā.

Pirmajā braucienā pie tālajiem draugiem devās arī tā laikā Pļaviņu vidusskolas skolnieces Nadežda Sparāne (tagad Pakalka) un Alla Kirilova (tagad Gipke), kas līdz šim uztur draudzīgas attiecības ar pirms 50 gadiem satikto Baitleuovu Galiju no Sarkandas. Satikšanās skolā, stāsti par kādreizējo direktori Edīti Kupču, kopīgi piedzīvotajiem mirkļiem, kad bija iespēja satikties tik atšķirīgu kultūru skolēniem, iededza atmiņu uguntiņas.

Pēdējā draudzības vizīte uz Sarkandu bija 1989. gadā, tad sekoja dažādi politiski notikumi un draudzība uz laiku pazuda, bet, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, atjaunojās gan komunikācija, gan kļuva iespējami apciemojumi.

Galijas kundze ar pateicību atceras savas viesošanās reizes mūsu skolā, uzsver, ka īsta draudzība pārvar arī atšķirtības laikus. Pēc skolas muzeja apmeklēšanas un sarunām, radās doma, ka ir vērts atjaunot šo draudzību, kas skolas vēsturē ierakstījusi tik daudz krāsainu emociju.

Tā pavisam vienkārša nedēļas diena pavēra atmiņu lādi pagājušā gadsimta notikumos un iezīmēja arī idejas par nākamo tikšanos.. varbūt Kazahstānā.

Silga Stučka, 1989. gada delegācijas uz Kazahstānu dalībniece