Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

13.maijs – Mātes diena

mates-dienaAi, māmulīt, māmiņ, par ceriņa zaru
Es gribētu šorīt pie loga tev plaukt.
Kļūt vēlētos ļoti par saullēkta staru,
Kas pirmais pie tevis jo agri grib nākt.
Varbūt pat vēl labāk, ja šorīt es būtu
Par dziedoni cīruli pārvērtis jau,
Tad skaistākās dziesmas tu, māmiņ, sev gūtu,
Kas teiktu bez vārdiem – cik laba tu man.
/L. Indriksone./

Mātes diena jeb Māmiņdiena ir svētki mūsu visdārgākajam cilvēkam pasaulē – mammai.
Mātes dienas tradīcijas pirmo reizi aizsākās jau 16.–17. gadsimtā Anglijā, bet Latvijā šo dienu sāka svinēt 1922. gadā. Tiesa, to svinēja galvenokārt draudzes un biedrības. 1938. gadā, balstoties uz tā laika prezidenta Kārļa Ulmaņa ierosinājumu, šo dienu sāka dēvēt par Ģimenes dienu, jo ģimene sākas no mātes.
Šī diena dažādās valstīs tiek svinēta atšķirīgos datumos. Maija otrajā svētdienā svētkus svin vairāk nekā 40 valstīs, piemēram, Dānijā, Somijā, Beļģijā, Itālijā, Turcijā, Austrālijā, Igaunijā, arī Latvijā. Lietuvā Mātes dienu svin maija pirmajā svētdienā, Krievijā – novembra pēdējā svētdienā, Spānijā Mātes diena ir 8. decembrī, kad baznīca godina Jaunavu Mariju – Jēzus Kristus māti. Francijā Mātes dienas svinības ir pēdējā maija svētdienā, ko, tāpat kā Latvijā, atzīmē ar kūku, ziediem un kopīgu laika pavadīšanu ģimenē.
Latvijā Mātes diena tiek svinēta līdzīgi kā citviet pasaulē, proti, apsveicot savas māmiņas un pavadot laiku kopā. Pats būtiskākais ir pateikties viņām par dzīvības došanu, auklēšanu un audzināšanu.

Neaizmirsīsim apsveikt savas mammas un pateiksim viņām paldies par rūpēm, mīlestību un sirdssiltumu!

7.b klase.