Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Tolerances diena jeb iecietības diena

tolerances diena16. novembris visā pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā tolerances diena, lai sabiedrībā rosinātu apziņu par to, ka neiecietība ir bīstama gan attieksmē, gan uzvedībā jebkurā dzīves jomā. Tolorence – iecietība, vēlme izprast atšķirīgo (piemēram, cilvēka ārējo izskatu, veselības stāvokli, uzvedību, viedokli, ticību, paražas).

Vārds „tolerance” svešvārdu vārdnīcā tiek definēts kā „iecietība” un ņemts no latīņu vārda tolerantia.  Tolerance nozīmē piekrist tam, ka ikvienam ir tiesības domāt, kā viņš grib, bet vienlaikus būt iecietīgam pret tiem, kas maldās. Kas ir iecietība? Tā ir prasme ar cieņu izturēties pret ikvienu,  pieņemt to, ka citu domas, uzskati, izskats, dzīves stils, mūzikas stils, reliģiskā piederība var būt dažādi;  neaizvainot citus,  atzīt savas kļūdas.

Tolerance un iejūtība ir demokrātiska attieksme pret citiem. Tomēr pārspīlēta tolerance mūs ved kādā konkrētā virzienā,  ne vienmēr tajā labākajā.   Ja ar pretdabisku viedokli, nelikumīgu un uzvedību nākas saskarties, mūsdienu sabiedrības attieksmei jābūt kritiskai.

Būsim toleranti – pasaule uzreiz kļūs labāka!

6.a klases preses nodaļa