Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mācību ekskursija – izglītības procesa neatņemama sastāvdaļa

Samanta Jansone,
5.a klases kultūras nodaļas vadītāja

 30.03.2016. mēs, 5.a klases skolēni, devāmies neaizmirstamā piedzīvojumā uz Rīgu. Lai šī ekskursija notiktu, bijām aktīvi un ieinteresēti, izstrādājot maršrutu, nosakot ekskursijas mērķi un uzdevumus, kā arī izraugoties apskates vietas.

  Pirmā mūsu  pieturvieta bija Spīķeru koncertzāle. Māja, kurā dzīvo mūzika, vieta, kur dzimst, attīstītās visdažādākās mākslinieciskās idejas, kur notiek visdažādāko žanru un stilu pasākumi. Vienā no tādiem piedalījāmies arī mēs. Tā bija izrāde „Baltā grāmata” pēc mūsu novadnieka Jāņa Jaunsudrabiņa darba motīviem. Izrādē mēs kopā ar Janci izstaigājām lauku dzīvi no 19.gadsimta līdz mūsdienām, atkārtojām lasīto literatūras stundās, kļuvām par izrādes dalībniekiem, jo lūkojāmies zvaigžņotajās vasaras nakts debesīs, kopīgi dziedājām, piedzīvojām pārsteigumus katrā tēlojumā, jo aktieri Lauma Balode un Jānis Znotiņš neļāva skatītajam garlaikoties ne mirkli, kaut gan izrāde ilga gandrīz 2 stundas bez starpbrīža. Izrāde bija neparasta, jo mēs sēdējām uz maisiem. Paldies režisorei Ingai Tropai par izrādi, kuru gribējās skatīties vēl un vēl, un aktieriem par meistarīgo darbu. Izrādē izmanto stroboskopu. Ja vēlies noskaidrot, kas tas ir, aizbrauc un noskaties izrādi!

Nākošā pietura bija Bērnu zinātnes centrs „Tehnoannas pagrabi”. Tas ir viens no mazākajiem zinātnes centriem pasaulē un atšķiras no citiem ar īpašu atmosfēru (to varu apstiprināt) un oriģināli izgatavotiem eksponātiem. Ekspozīcijā apvienota māksla, zinātne un  rotaļlietu pasaule ar mērķi – rosināt radošu izziņas garu katrā apmeklētājā. Šajos pagrabos mēs iepazinām fizikas un ķīmijas neparasto pasauli. Varējām aizceļot uz zvaigznēm planetārijā, grupās meklējām izeju no Tumsas labirinta. Tā mēs to  nosaucām, jo bija tumšs, bija jānokļūst no 1.stāva līdz pagrabstāvam. Mēs uzdevām gidiem  jautājumus, bijām mazie „Kāpēcīši”. Zinātnes centrs šogad svin 20 gadu jubileju. Ja arī Tu gribi nonākt zinātnes un mākslas pasaulē, tad aizbrauc un apmeklē, jo gidi, kas vada nodarbības, ir lieliski, ir iespēja arī pašiem darboties. Tas ir tā vērts!

          Tālākais ceļš mūs veda uz modernu Eiropas uzņēmumu „Getliņiem”, ekoloģisko poligonu jeb uz atkritumu šķirošas vietu, kur mūs laipni sagaidīja gide Anda, viņa mums pastāstīja par uzņēmumu. Šis uzņēmums ir augsti tehnoloģisks un videi draudzīgs atkritumu poligons. Par to mēs pārliecinājāmies paši. Tajā var nodot sadzīves un celtniecības atkritumus. Tas rūpējas par Rīgas reģiona atkritumu savākšanu, pārstrādāšanu un noglabāšanu.

Izrādās, ka „Getliņos” audzē  arī tomātus, puķes. Par enerģijas avotu kalpo poligonu gāze, kas veidojas slēgtajos atkritumu noguldījumos, biodegradācijas šūnās. Gāzes ieguvi, energobloka darbību un „Getliņi” energoapgādi nodrošina profesionāli sagatavots tehniskais personāls. „Getliņi” ir viens no lielākajiem un modernākajiem zaļās enerģijas ražotājiem Latvijā.

Mēs vēl uzzinājām to, ka sākumā tur dzīvoja bezpajumtnieki un vāca no atkritumiem ēdienu. 1991.gadā tur sāka visu  attīrīt un sakārtot. Tagad „Getliņos” ir ļoti skaisti, ņemot vērā. ka tur ir atkritumi. Esam pateicīgi ekskursijas vadītājai par interesanto stāstījumu, filmām un nelielo suvenīru, kuru saņēmām. Svarīgi vēl piebilst, ka šī ekskursija, kas ilgst 1,5 h, ir par velti. Apmeklējiet to, izbaudiet tomātu smaržu un garšu!

Paldies mūsu klases audzinātājai Armandai Lasmanei un mūsu vecākiem, kas mūs pārliecināja, ka ekskursija sniegs prieku, bagātinās mūs.  Tā ļāva vairāk saredzēt, sadzirdēt nekā mācību stundās,  gūt neaizmirstamas emocijas, sajūtas un izjūtas, jo tās nevar mums atņemt neviens. Izvērtējot piedzīvoto, sapratām, ka esam guvuši jaunas zināšanas. Paldies visiem, kas ieguldīja darbu un līdzekļus ekskursijas norisē!