Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Okupācijas muzeja 20. gadu jubilejai veltīts konkurss

Lietas un vietas – okupācijas aculiecinieces! Vēsture nav abstrakta, to veido atsevišķu ģimeņu, aculiecinieku stāsti, pārdzīvojumi un notikumi, kas risinās konkrētā laikā un vietā. Okupācijas muzeja 20. gadu jubilejai veltītais foto un video konkurss jauniešiem, ikkatram deva iespēju apliecināt savu vēlmi pētīt ģimenes un okupācijas laika vēsturi. Piedaloties konkursā “Lietas un vietas – okupācijas aculiecinieces!”, arī mēs – Dagnija Kiseļeva un Katrīna Bērziņa, meklējām un atradām atslēgu, ar kuru iespējams atslēgt durvis uz savas dzimtas atmiņu un pārdzīvojumu vēstures stāstu.

Pulkstenis un lāde… 1960.gada laikrādis “Kristal“ un milzīga koka pūra lāde, bet cik spēka un likteņu, cik gadu un ciešanu, bēgļu gaitas un deportācija. Konkursa dalībnieku konkurencē bijām uzvarētāju vidū un uz svinīgo apbalvošanas pasākumu, kas notika 21. maijā Okupācijas muzejā, devāmies ar gandarījuma sajūtu. Mums bija iespēja tikties ar citiem konkursantiem, iepazīties ar savdabīgiem stāstiem par vēstures lietām, vietām un personībām, saņemt balvas un pateicības vārdus no konkursa organizētājiem.

Paldies vēstures skolotājai Ivetai Krastiņai par iedrošinājumu paust jauniešiem un citiem interesentiem savu skatījumu uz nebrīves un okupācijas periodu Latvijā, uz sāpju un atgriešanās ceļu mūsu ģimenēs. Paldies mūsu ģimenes cilvēkiem, kuri vēlreiz bija spiesti atsaukt atmiņā padomju okupācijas laikā pārciesto un atmiņu dzīlēs dziļi paglabātās skumjās lappuses…

Katrīna Bērziņa, Dagnija Kiseļeva