Pïaviòu novada ìimnâzija - skolas çka

Pïaviòu novada ìimnâzija - logo

Mūsu vidusskolēni – kopā ar citu ES valstu jauniešiem diskutē Eiropas Parlamentā Strasbūrā (+bildes)

Ilze Seipule, EUROSCOLA pasākuma grupas vadītāja

Kad 2009.gada rudenī mūsu skolā viesojās ceļojošā izstāde “Eiropas Parlaments ierullē Jūsu novadā”, daudzi izmantoja iespēju virtuāli iepazīt Eiropas Parlamenta darbu un tajā ievēlētos Latvijas deputātus, kā arī uzrakstīt viņiem novēlējumus vai ieteikumus. Tajā brīdī gan varbūtība tuvā nākotnē apmeklēt Eiropas Parlamentu klātienē šķita visai nereāls un gandrīz vai neaizsniedzams sapnis.

Tomēr jau šī gada 12.februārī 25 mūsu vidusskolēniem (Edgaram Arnītim, Sabīnei Auziņai, Annai Avotiņai, Emīlam Balodim, Zanei Belostockai, Ingūnai Čipānei, Leldei Dudarei, Elzai Judjallo, Anastasijai Krasutinai, Ievai Krastiņai, Ritai Lazdai, Laurai Liedeskrastiņai, Aritai Lukss, Viesturam Mauliņam, Vitai Mežmalei, Jānim Norvaišam, Kristapam Pavļivam, Aleksandram Patrijukam, Evijai Siliņai, Laurai Svencei, Jānim Škaparam, Jānim Upmalim, Madarai Vaniņai, Žanetei Vingrei, Lorenai Višņakovai) un trīs skolotājiem (Lanai Ivanovai, Līgai Rozenbergai, Ilzei Seipulei) radās lieliska iespēja piedalīties Eiropas Parlamenta rīkotajā pasākumā EUROSCOLA Strasbūrā, Francijā. Par to mums jāpateicas Eiropas Parlamenta Informācijas birojam Latvijā un mūsu skolas direktora Vladimira Samohina ieinteresētībai un neatlaidīgajām aktivitātēm. Par brauciena finansiālo nodrošinājumu parūpējās EUROSCOLA organizatori Strasbūrā, atbalstu mums sniedza arī Pļaviņu novada dome.

EuroscolaH120210EUROSCOLA mērķis ir sniegt ieskatu Eiropas Parlamenta darba ikdienā un kopā ar jauniešiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm diskutēt par visdažādākajiem ar ES saistītajiem jautājumiem. Šajā tikšanās reizē kopā ar mums piedalījās jauniešu delegācijas no 21 Eiropas Savienības valsts.

Jau agri no rīta ieradāmies Eiropas Parlamenta galvenajā – “Louise Weiss” – ēkā, lai izietu drošības kontroli un lielajā Eiropas Parlamenta plenārzālē ieņemtu deputātu vietas. Pēc oficiālajām apsveikuma runām Eiropas Parlamenta administrācijas pārstāvji sniedza informāciju par Eiropas Parlamentu un Eiropas Savienību. Tālāk vienas minūtes laikā visas milzīgās auditorijas priekšā katrai šī pasākuma dalībvalstij vajadzēja stādīt priekšā savu skolu – ar sevi bija jāiepazīstina kādā no Eiropas Savienības valodām, kas nav dzimtā valoda. Mūs veiksmīgi un pārliecinoši pārstāvēja Vita Mežmale, uzrunājot klātesošos angļu valodā. Jāteic, ka angļu valoda bija neatņemama šī pasākuma sastāvdaļa, kaut gan no tribīnes skanēja arī franču un vācu valodas. Šajās trijās valodās visas dienas garumā tika nodrošināts sinhronais tulkojums. Pirmo pasākuma daļu noslēdza jautājumi un debates par apvienotās Eiropas izveidošanu.

Pēc pusdienām Eiropas Parlamenta restorānā no četriem dažādu valstu dalībniekiem tika sastādīta 131 komanda un uzsākta spēle “Eurogame”. Spēle bija ļoti interesanta, lai arī jautājumi izrādījās visai sarežģīti, pie tam tie bija formulēti visās ES valodās. Lai saprastu jautājumus, piemēram, grieķu, igauņu vai franču valodā, lielākoties nācās meklēt šo valstu pārstāvjus un lūgt viņu palīdzību. Spēles rezultāti tika ātri un operatīvi izvērtēti un no visām komandām četras labākās tika izvirzītas finālā. Liels bija mūsu prieks un gandarījums, ka starp finālistiem izrādījās arī Viesturs Mauliņš, kura komanda vēlāk ieguva godpilno trešo vietu.

Tālāk jaunieši tika sadalīti sešās lielās grupās un pulcējās komisiju sēžu telpās, lai diskutētu par Eiropas prioritātēm iepriekš skolās sagatavotu tēmu ietvaros. Diskusijas tiek rīkotas līdzīgi tām, kas notiek oficiālajās Eiropas Parlamenta sesijās Strasbūrā. Šoreiz galvenās diskusiju tēmas bija „Aktivizēt Eiropu”, „2010. gads — Eiropas gads cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību”, „Vide, klimata pārmaiņas, enerģētika”, „Nodarbinātības politika”, „Demokrātija un pilsonība”, „Eiropas nākotne”. Eiropas Parlamenta plenārzāle tika sniegti darba grupu ziņojumi. Tāpat kā iepriekš varēja ieslēgt mikrofonu un uzdot jautājumus, komentēt citu izteiktos viedokļus, kā arī izmēģināt balsošanas ierīces, lai paustu savu attieksmi pret darba grupas veikumu un darba grupas vadītāja prasmi prezentēt un argumentēti aizstāvēt šo veikumu.

EuroscolaP120210Intensīvā un piepildītā diena Eiropas Parlamentā tuvojās savam noslēgumam. Vēl tikai Eiropas Parlamenta administrācijas kopsavilkumi un noslēguma runas, EUROSCOLA sertifikātu piešķiršana, kurus parakstījis pats Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks, svinīgā visu pasākuma dalībvalstu karogu ienešana un Eiropas Savienības himnas atskaņošana.

Tā bija neparasta un vienreizēja sajūta kopā ar 21 valsts jauniešiem un skolotājiem no agra rīta līdz pat vēlai pēcpusdienai atrasties Eiropas Parlamentā, diskutēt par Eiropas un visas pasaules aktualitātēm, sēdēt ietekmīgu politiķu vietās, pielietot savas svešvalodu zināšanas reālā komunikācijas procesā. EUROSCOLA iegūtā pieredze un zināšanas ļaus mums labāk izprast Parlamenta darbību, cerams, arī rosinās aktīvāk iesaistīties Eiropas Savienības veidošanā. Un, protams, bijām patiesi lepni un gandarīti, ka Pļaviņu novada ģimnāzijas vārds izskanēja šādā multinacionālā un multikulturālā forumā.

Brauciena laikā iepazināmies ne tikai ar Eiropas Parlamenta darbu, bet arī apskatījām skaisto Strasbūras vecpilsētu, atceļā pabijām Vācijas pilsētā Nirnbergā, izbaudījām Čehijas galvaspilsētas Prāgas ievērojamās vietas un neatkārtojamo burvību.

Mājās pārvedām daudz jaunu un neaizmirstamu iespaidu. Bet Eiropas Parlamenta dāvana – Eiropas Savienības karogs – lai mums visiem ir kā atgādinājums par tām daudzajām un plašajām iespējām, kuras mums šī savienība piedāvā. Uzdrīkstēsimies un izmantosim tās arī turpmāk!